Imatges del Monestir de Santa Maria de Ripoll



Portalada


Claustre


Exteriors


Interiors


Vila de Ripoll


Museu etnografic de Ripoll


Sant Eudald
El monestir benedictí de Ripoll fou fundat pel comte Guifré el Pilós l'any 879. El 20 d'abril de l'any 888 el monestir de Ripoll fou solemnement consagrat i dedicat a Santa Maria.
L'importància creixent del monestir de Ripoll com a centre cultural amb biblioteca, scriptorium i escola monàstica medieval motivà successives ampliacions de l'edifici, essent la realitzada per l'abat Oliba (1008-1046) la que conformaria les seves formes definitives: 60 per 40 metres en un edifici de pedra de formes austeres i massisses, de cinc naus, amb un cos d'edifici davanter damunt del qual s'alçaren dues torres de campanars i, en la part posterior, un grandiós transepte coronat per un absis central i tres absidioles a cada costat.
El temple ha sofert diverses restauracions. En especial la realitzada després del terratrèmol de 1428 la de 1830 que va reduir a tres les cinc naus originals. Les dimensions de la nau principal són les originals: 60 m de llarg per 9 d'ample. En el creuer i en els murs de la nau central es troben les tombes de molts dels comtes de Besalú i de Barcelona com Guifré el Pilós, Ramon Berenguer III i IV.
L'obra principal del monestir i de l'escultura romànica de Catalunya, és la portalada del segle XII. es divideixen set franges horitzontals on es representen escenes bíbliques, històriques i al.legòriques. La rica iconografia iconografia combina els grups temàtics entre motius florals de gran exuberància i ornamentacions de línies geomètriques, sense cap lloc on el cisell no s'hagi deixat sentir. A ambdós costats del portal hi ha les imatges mutilades de Sant Pere i Sant Pau.
El claustre del temple consta de dos pisos. Fou iniciat en el segle XII, però la seva construcció quedà paralitzada fins a finals del segle XIV. La galeria superior es completà en el segle XVI. Té forma trapezo‹dal i consta de 112 arcs semicirculars i 252 columnes de capitells esculpits amb motius religiosos, mitològics i populars.


Iconografia de la portalada del monestir
Detalls de la portalada del monestir


Llibre de visites
Pàgines amigues

[Mail] esoler@davinci-systems.es

Aquesta pàgina ha estat accedida vegades.
Dades de la seva conexió

Español English (coming soon!)